Omul potrivit la locul potrivit

Luni, 28 Octombrie 2013 | 09:32

Omul potrivit la locul potrivit

Cei care urca pe cele mai inalte culmi ale profesiunii lor vorbesc deseori despre un imbold irezistibil care i-a determinat sa-si aleaga “vocatia lor in viata” sau “ceea ce au fost nascuti sa faca”.

In eseul sau intitulat “De ce scriu”, George Orwell descrie aceasta nevoie de a fi onest fata de firea ta si de a o respecta, spunand: “De la o varsta foarte frageda, cred ca de la cinci-sase ani, am stiut ca atunci cand o sa cresc o sa fiu scriitor. Cam de la saptesprezece ani si pana la douazeci si patru de ani am incercat sa renunt la aceasta idée, dar am facut-o fiind constient ca imi contraziceam adevarata mea natura si ca mai devreme sau mai tarziu o sa las toate celelalte si o sa ma apuc de scris.”

Asa cum v-ati dat seama din introducerea acestui articol, pentru un tanar, ideal ar fi nu doar sa activeze  intr-un domeniu care corespunde pregatirii sale universitare si post-universitare, ci si ca la locul/locurile de munca viitoare sa aiba ocazia sa faca ceea ce stie cel mai bine.

Ca student nu ai foarte multe ocazii sa-ti descoperi punctele forte pentru ca in mediul universitar nu se simuleaza conditiile exercitarii unui job real. Sigur, sesiunile de practica ar putea sa dea sansa unui tanar sa se descopere pe sine din perspectiva unor abilitati pe care nu stia ca le are, sunt rare insa situatiile acestea. Cu atat mai mult, sunt rare situatiile in care vreun manager sau altcineva sa observe ca unul din studentii care fac practica intr-un departament din firma sa aiba vreun talent special.

Acesta este motivul pentru care va oferim cateva idei practice pentru a va autoevalua talentele.

Creierul uman este de mii de ori mai puternic decat cel mai puternic calculator din lume. Avem aproape 100 miliarde de neuroni inca de la nastere. Neuronii se pot conecta la alti neuroni cu o viteza de 3 miliarde/secunda. Puteti face comparatia cu cele 200 milioane de utilizatori Internet care urmareau calatoria sondei pe Marte in 1997. Creierul poate face de 15 ori mai multe conexiuni intr-o secunda decat toti utilizatorii de Internet din acele trei zile. Fiecare neuron este capabil sa faca pana la 20.000 de conexiuni cu ceilalti neuroni. Daca am incerca sa combinam fiecare din cele 100 miliarde de celule active in cele 20.000 feluri posibile pentru fiecare, ne putem face o idee despre capacitatea creativa a creierului.

Atunci cand invatam un lucru este ca si cum am incepe sa mergem  pe o carare pe care o croim prima data cand aflam un lucru, iar daca o batem suficient de mult, o transformam intr-o autostrada, iar viteza pe care o atingem pe autostrada transforma ceea ce facem intr-un reflex.

Sunt unele “autostrazi” – talente -  formate deja in timp. Ele se formeaza la intersectia personalitatii noastre cu mediul.

Daca doriti sa va descoperiti talentele monitorizati-va reactiile spontane, firesti pe care le aveti in situatiile pe care le intampinati in viata de zi cu zi, pentru ca ele reflecta  conexiunile mintale cele mai puternice, cu alte cuvinte talentele voastre.

Ganditi-va la o petrecere recenta unde majoritatea invitatiilor va erau necunoscuti. Cu cine v-ati petrecut majoritatea timpului – cu cei cunoscuti sau cu cei necunoscuti? In functie de asta s-ar putea sa aveti un talent de tipul creare de relatii noi care v-ar ajuta intr-o munca de vanzari sau de tip relationare care v-ar ajuta daca ati lucra cu publicul sau intr-un department de relatii cu clientii.

Cand a fost ultima data cand a trebuit sa luati decizii fara sa aveti toate informatiile ? Daca nu v-a deranjat starea de incertitudine, dimpotriva ati fost siguri ca actiunea indiferent de rezultat va limpezi apele, s-ar parea sa aveti un talent in sensul punerii lucrurilor in miscare si vi s-ar potrivi managementul unui proiect. Daca nu, sunteti  analitic si vi s-a potrivi job-uri care presupun analiza si spiritul critic .

Ce deconspira talentele:

 - dorintele puternice pe care stiti ca le-ati avut in copilarie si poate le mai aveti inca. La 13 ani Picasso urma scoala de arte pentru adulti, Mozart a compus prima simfonie pana la 12 ani.

 - invatarea rapida a unor lucruri. Matisse pana la 21 de ani nu a pictat niciodata. Daca atunci cand ati facut o activitate ati simtit ceva asemanator cu ceea ce  spunea  acesta ca a simtit cand a pictat pentru prima data – mintea ti se lumineaza ca si cum ar fi activata de de o comanda prin zeci de butoane; miscarile nu sunt stangace ca cele ale unui novice – probabil ca aveti un talent in chestiunea respectiva.

 - satisfactia: cele mai puternice conexiuni neuronale sunt configurate de maniera in care dau o stare de bine atunci cand sunt folosite - trebuie identificate activitatile pozitive care va dau satisfactie si forta psihica. Cand faceti anumite lucruri, analizati-va orientarile:

  • spre prezent – cand o sa termin oare si asta? – in acest caz nu putem vorbi chiar despre o chemare pentru desfasurarea acelor activitati
  • spre viitor – cand o sa pot face asta din nou? – in acest caz, munca pe care o faceti va solicita talentul nativ

Faceti periodic urmatorul exercitiu de introspectie:

  • Enumerati 5 lucruri pe care le faceti cu placere oricand
  • Enumerati 10 calitati pe care le aveti
  • Enumerati 3 lucruri pe care le stiti atat de bine incat ii puteti invata si pe altii

Si nu in ultimul rand intrebati-va:

Care e activitatea profesionala pe care mi-ar placea atat de mult sa o fac incat as fi dispus sa platesc pentru asta?

 

Articolul anterior Articolul urmator
Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Login / Inregistrare
Linkuri utile
Institutul de Studii Financiare www.isfin.ro Academia de Studii Economice www.ase.ro Universitatea Romano-Americana www.rau.ro FEAA, Universitatea Dunarea de Jos, Galati www.feaa.ugal.ro/ UNSAR www.unsar.ro Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic www.tvet.ro Universitatea Artifex www.artifex.org.ro/