Cum sa fii convingator? Ghid special pentru studentii care vor mai mult

Luni, 13 Ianuarie 2014 | 16:59

Cum sa fi mai convingator – ghid special pentru studentii care vor mai mult

Fie ca este vorba de a convinge un director de resurse umane in cadrul unui interviu de selectie, fie ca vorbim despre capacitatea de a determina un coleg sa va ajute intr-un fel sau altul, abilitatile voastre de influentare sunt foarte importante. Acesta este motivul pentru care va oferim in cele ce urmeaza cateva idei-forta pentru a le putea utiliza cu succes in demersurile voastre de a convinge pe cei din jurul voastru.

Vinde-te “scump”

Fa legatura intre experienta ta, chiar daca este una redusa si modul in care te va ajuta aceasta experienta in job-ul viitor. Fa legatura intre rezultatele tale din facultate, din proiecte sau job-uri anterioare, chiar daca aparent nu au legatura cu rezultatele cerute in cadrul postului pentru care aplici.

Iata ce poti spune:

Proiectul de la facultate mi-a aratat cum sa ma organizez astfel incat sa obtin rezultate maxime, intr-un timp cat mai scurt. De exemplu, am facut o lista cu prioritati zilnice si saptamanale lucru apreciat de catre coordonatorul proiectului, dl profesor Popescu Iulian. Acest mod de lucru il voi utiliza si la job-ul de specialist marketing, mai ales ca proiectele de marketing necesita o buna organizare. De exemplu, in cazul elaborarii unor materiale necesare promovarii unui produs nou, e bine sa organizezi si sa prioritizezi toate actiunile, incepand cu pregatirea conceptului de marketing, a tipului de materiale, a continutului materialelor de marketing, pana la transmiterea materialelor catre tipografie.

Foloseste termeni din sfera de interes a interlocutorului

Ati sesizat in exemplul precedent ca am utilizat termeni legati de procese de marketing, ceea ce sigur l-ar face pe candidat sa fie mult convingator in fata directorului departamentului de marketing si CRM al companiei recrutatoare. Asta presupune sa citesti sis a studiezi inainte de a aplica pentru un anumit tip de job, dar impactul va fi pe masura efortului.

Utilizeaza referinte si dovezi

Dl. Popescu din exemplul anterior, chiar daca putea sa reprezinte doar o referinta pe CV, adus in discutie in contextul dovedirii unor rezultate sau succese anterioare, intareste impactul celor spuse de candidat. De cele mai multe ori, “o terta persoana” da mult mai bine decat lauda de sine.

Vorbeste “ca si cum” celalalt ti-ar fi acceptat propunerea

Cele mai convingatoare persoane reusesc sa vorbeasca cu recrutatorii ca si cum acestia i-ar fi acceptat pe o anumita pozitie. Pare greu de crezut, mai ales ca pozitiile recrutator-recrut sunt percepute de catre aproape toti candidatii ca fiind asimetrice, in sensul in care angajarea e la latitudinea recrutatorului, el avand puterea de decizie. “Acest mod de lucru il voi utiliza si la job-ul de specialist marketing”, spune candidatul din exemplul de mai inainte, el vorbind din pozitia celui acceptat deja pentru post.

Iar legat de aceasta metoda, exemplul subsemnatului este cred edificator. La unul din interviurile de selectie la care am participat, am cerut managerului, fiindca tot eram in zona birourilor unde lucrau subalternii acestuia, sa-mi arate aceste birouri motivand prin curiozitate, mesajul din spatele gestului fiind insa altul, lesne de inteles acum de catre voi.

Exersati

Pana cand o sa ajungeti la urmatorul interviu, exersati cele de mai sus. Contexte aveti, trebuie doar sa cautati. Ce-ar fi sa incepeti cu colegul de la care aveti nevoie de un curs litografiat?

Articolul anterior Articolul urmator
Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Login / Inregistrare
Linkuri utile
Institutul de Studii Financiare www.isfin.ro Academia de Studii Economice www.ase.ro Universitatea Romano-Americana www.rau.ro FEAA, Universitatea Dunarea de Jos, Galati www.feaa.ugal.ro/ UNSAR www.unsar.ro Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic www.tvet.ro Universitatea Artifex www.artifex.org.ro/