Coachingul in alegerea carierei

Marti, 12 Noiembrie 2013 | 10:14

Din ciclul : Ajutorul coaching-ului în carieră, mi- am propus să vă îndrept atenţia  spre cateva articole  foarte bune şi , sper eu  interesante, atât pentru studenţii aflaţi în an terminal şi cei aflaţi în căutarea unei cariere cât şi pentru cei care oferă sprijin acestora în aflarea carierei profesionale.

 Alegerea carierei – Ce ajutor poate oferi coachingul?

 

Trăieşte o viaţă împlinită şi productivă acea persoană  care urmăreşte o carieră care corespunde cu structura personalităţii sale, care se potriveşte cu propriile obiective şi ambiţii, o carieră care implică provocări şi furnizează satisfacţii. Blocajul adus de o slujbă ce duce spre linia moartă sau de una nepotrivită cu temperamentul persoanei respective poate provoca stress , anxietate şi un sentiment general de nefericire. Din cauza numeroaselor schimbări  ce se petrec în cadrul organizaţiilor şi în  viaţa personală, ideea de a fixa o traiectorie a carierei a devenit oarecum învechită – puţini sunt cei care mai privesc o carieră pe termen lung.Carierele sunt mai scurte şi mai instabile. Majoritatea oamenilor se aşteaptă să schimbe mai multe locuri de muncă şi să participe la cât mai multe proiecte. Individul a devenit din ce în ce mai responsabil pentru cariera lui. Acum patruzeci sau cincizeci  de ani, tinerii găseau de lucru intr-un domeniu şi într-o companie în care rămâneau pâna la pensie. Astăzi, individul este răspunzător pentru identificarea coordonatelor carierei sale în una sau în mai  multe companii.

De vreme ce organizaţiile se implică tot mai puţin în cariera unui angajat, în sensul de a-i identifica aspecte a le personalităţii şi a-l îndruma înspre o carieră, individului îi revine sarcina de a se baza pe propriile forţe în alegerea carierei.

Astăzi companiile de asigurări, remarcând aceste aspecte se ingrijesc din ce în ce mai mullt în a oferi sprijin prin coaching în cariera, ca mijloc de real succes în dezvoltarea şi succesul unei cariere.

 

Situaţiile în care este oportul ajutorul unui coach

 

În mod tradiţional, consilierea în carieră gravitează în jurul intervievării persoanei şi a evaluării resurselor sale, pentru a determina cât de potrivită este pentru un anume tip de carieră. În prezent un coach pentru carieră poate acorda asistenţă în orice moment al evoluţiei profesionale a unui om , de la primul loc de muncă până la momentul pensionării.

Astfel se poate apela la ajutorul unui coach pentru:

 • Startul într-o anumită carieră;
 • Epuizarea sau insatisfacţia generalizată privind cariera;
 • Tranzitiile şi schimbări din interiorul unei organizaţii;
 • Dezvoltarea unei cariere de management;
 • Opţiunea pentru o schimbare pe termen mediu în carieră;
 • Reîcadrarea în muncă;
 • Pregătirea pentru o viitoare angajare;
 • Managementul imaginii  -  redactarea de CV+uri, abilităţile necesare în cadrul unui interviu;
 • Redefinirea poziţiei curente, a caracteristicilor postului actual;
 • Creşterea vizibilităţii personale la actualul loc de muncă;
 • Avansarea;
 • Depăşirea greutăţilor generate de pierderea unui loc e muncă;
 • Coaching pentru momentul ieşirii la pensie;
 • Coachingul partenerului de viaţă.

Articol extras din –

Coaching în organizaţii, Perry Zeus şi Suzanne Skiffington

În articolele următoare vom vedea -  Cu ce poate ajuta un coach pentru carieră? şi Coachingul în momentele de impas ale carierei!

Articolul anterior Articolul urmator
Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Login / Inregistrare
Linkuri utile
Institutul de Studii Financiare www.isfin.ro Academia de Studii Economice www.ase.ro Universitatea Romano-Americana www.rau.ro FEAA, Universitatea Dunarea de Jos, Galati www.feaa.ugal.ro/ UNSAR www.unsar.ro Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic www.tvet.ro Universitatea Artifex www.artifex.org.ro/