18 minute

Vineri, 01 Aprilie 2016 | 15:08Pentru a fi productiv si eficient, dar si pentru a avea succes, gestionarea timpului trebuie sa devina un ritual. Nu discutam despre o simpla lista sau un vag plan mintal cu toate lucrurile pe care trebuie sa le facem, deoarece vom deveni inconsistenti si dezechilibrati. Trebuie sa fie un proces continuu, pe care il urmam indiferent de ce se intampla pe parcursul zilei, pentru a indeplini lucrurile prioritare.

18 minute dedicate planificarii celor 8 ore de munca ne pot scuti de nenumarate conflicte si ne pot ajuta sa ne indeplinim obiectivele. Urmareste planul de mai jos si planifica-ti ziua de lucru!
 

Pasul 1 (5 minute): Imediat dupa ce ajungi la serviciu, inainte de a deschide laptop-ul, ia-ti o foaie de hartie si decide care sunt lucrurile care vor transforma acea zi intr-una de succes. Stabileste, in mod realist, lucrurile pe care le poti realiza in acea zi, in concordanta cu obiectivele tale, permitandu-ti ca la sfarsitul zilei sa pleci acasa constient de faptul ca ai avut o zi productiva. Noteaza-ti aceste lucruri pe foaie.
Urmatorul pas este foarte important: aloca fiecarei sarcini un interval orar, plasand cele mai importante sau dificile lucruri de realizat la inceputul zilei. Incearca sa rezolvi cateva chiar inainte de a raspunde la e-mail. Daca lista este prea lunga si nu le poti realiza pana la finalul zilei, reprioritizeaza-ti lista. Este foarte important sa decizi ce si cand vei face ceva. Daca vrei sa realizezi ceva cu adevarat important, decide cand si cum vrei sa realizezi acel lucru. In caz contrar, scoate-l de pe lista.

Pasul 2 (1 minut la fiecare ora): Seteaza-ti ceasul sa sune din ora in ora. Cand suna, relaxeaza-te pentru un minut, analizeaza-ti lista si intreaba-te daca ai fost productiv si eficient in ultima ora de lucru. Apoi, uita-te la ce ai de facut in urmatoare ora si angajeaza-te sa duci acele lucruri la indeplinire. Gestioneaza-ti ziua ora cu ora, nu te lasa gestionat de timp.


Pasul 3 (5 minute): Bilant: Inchide-ti laptop-ul si fa un bilant al zilei de lucru. Cum a functionat ziua? Ce ai reusit sa realizezi si cand te-ai concentrat cu adevar? Care au fost momentele in care ti-ai pierdut concentrarea si ai fost distras de la sarcinile tale? Care sunt lucrurile pe care le-ai invatat, care te vor ajuta sa transformi ziua de maine intr-una si mai productiva?

Puterea rutinei sta in predictibilitatea acesteia. Faci aceleasi lucruri in aceeasi ordine mereu, zi de zi. Si, astfel, si rezultatul este predictibil. Daca alegi in mod constient punctele de focalizare a atentiei si daca iti aduci aminte de aceste aspecte in mod constant, vei ramane concentrat pana la sfarsitul zilei.

Acesti pasi simpli te vor ajuta ca, la sfarsitul zilei, sa parasesti biroul dupa ce ai indeplinit obiectivele importante.
In final, dupa ce ai facut toti acesti pasi si ti-ai downloadat aplicatii care sa te ajuta in procesul de gestionare a timpului, completeaza acest test si vei afla cat de bune sunt abilitatile tale de time management. Acesta va identifica zonele cu probleme si te va ghida spre indeplinirea obiectivului: gestionarea corecta a timpului.

Articol integral aici.

Articolul anterior
Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni!
Login / Inregistrare
Linkuri utile
Institutul de Studii Financiare www.isfin.ro Academia de Studii Economice www.ase.ro Universitatea Romano-Americana www.rau.ro FEAA, Universitatea Dunarea de Jos, Galati www.feaa.ugal.ro/ UNSAR www.unsar.ro Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic www.tvet.ro Universitatea Artifex www.artifex.org.ro/